Bevar biologisk mangfold i utbygging

Hver gang bystyret møtes så tar vi avgjørelser som påvirker miljøet – og ofte det biologiske mangfoldet. Det har noe å si hva vi vedtar i saker, lille Tønsberg er endel av verden, og har også ansvar.Å

I bystyret i mars behandlet vi sak om regulering for ny næringsmiddelindustri på Åskollen. Senterpartiet foreslo å si nei, fordi utbygging kun må skje med bakgrunn i konkrete behov. Venstre støttet Senterpartiet og Steinar Solum i forslaget, og jeg sa dette fra talerstolen:

Om humler og reelle behov

Organisasjonene mener det er bra at det reguleres for ny næringsmiddelindustri, men beklager at dette gjøres på landbruksjord – de mener også at utbygging må forutsettes på at det skjer med bakgrunn i konkret behov for næringsmiddelindustri.

Planforslaget har begrensede virkninger med tanke på biologisk mangfold, står det. Kantsonene langs Aulielva er et viktig bekkedrag for biologisk mangfold, men planforslaget berører kun denne sonen marginalt med utvidelsen av veiarealet rundt planlagt ny rundkjøring.

Marginalt. Begrensede virkninger. Men ikke uten virkninger.

Avgjørelser som påvirker miljøet

Denne saken er en bekreftelse på at hver gang vi møtes så tar vi avgjørelser som påvirker miljøet – og ofte det biologiske mangfoldet. Det har noe å si hva vi vedtar i saker, lille Tønsberg er endel av verden, og har også ansvar.

Det er viktig vi bevarer biologisk mangfold i utbygging og planarbeid.

Det står i saken at det er gjort en enkelt observasjon av slåttehumle på et felt med rødkløver vest for veien. Observasjonen betyr at det innenfor noen kilometers avstand finnes et slåttehumle-bol med flere individer og en dronning.

Slåttehumle er særlig utryddingstruet, både i Norge og i en rekke andre land. Den er fåtallig og rødlistet i Norge. Humlene spiller en nøkkelrolle i økosystemene, fordi de bestøver frukt og bær og sprer plantenes pollenkorn og gener i naturen. Skal økosystemet fungere må pollineringen skje.

Det står i saken at planforslaget ikke vil ha vesentlig betydning for slåttehumlens tilgjengelighet til rødkløver, og at arten ikke er spesifikt knyttet til området på Åskollen, men mer til lokaliteter med rødkløver. Det kan virke noe betryggende, men totalt sett er det vel ingen som kan vite helt eksakt hvordan disse endringene kan påvirke det biologiske mangfoldet i nærområdet.

Dette er 2. gangs behandling, og saken har gått langt, men slik er det for oss i bystyret. Det er nå vi får den opp.

Vi støtter humla. Og vi støtter argumentene om hvorvidt det er konkret behov for næringsmiddelindustri. Oppfordrer andre til også å stemme på solums forslag.»

Solums forslag fikk dessverre ikke flertall. Hadde vi hatt flere representanter i bystyret kunne utfallet vært annerledes. En oppfordring til alle som skal stemme under lokalvalget i år! 🙂

Suzy

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.