Hva svarer ordføreren?

I kveldens bystyremøte har jeg levert inn en interpellasjon til ordføreren omhandlende lasershow.

Følg med på kommunens nettTV fra 18.30 via Tønsberg kommunes nettside for å høre ordførerens svar på mine spørsmål. Jeg er spent!

Her er interpellasjonen:

Interpellasjon
til bystyret 24. april 2019

Ja til lasershow fremfor fyrverkeri

Hvert år blir mennesker skadet, dyr drept, eiendom og natur forsøplet, brent og ødelagt, og mange, spesielt dyr er redde. På grunn av noen minutters moro med fyrverkeri.

For ti år siden kom forbudet mot pinneraketter som har gitt færre personskader og mindre materielle skader. Men tallet på øyeskader i Norge er fortsatt mellom 10 og 20 om året, i tillegg til andre brannskader og uhell. Den største andelen uhell er relatert til feil bruk av fyrverkeri.

I en undersøkelse fra desember 2018 gjennomført av NITO, svarer over 60 prosent av de spurte at de vil forby privat oppskytning av fyrverkeri dersom kommunen står for offentlig oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften. Kun 16 prosent ønsker å beholde retten til å skyte opp selv.

I mai skal politi, helsemyndighet, pyrobransjen og en rekke interesseorganisasjoner på konferanse om privat bruk av fyrverkeri. Her blir de bedt om å svare på om Norge bør innføre et forbud eller ikke.

Bystyregruppa i Tønsberg Venstre mener at Tønsberg kommune burde starte noen nye og mer bærekraftige tradisjoner. I kommunen burde vi være positive til et gradvis forbud, og også gå foran som et godt eksempel.

Fyrverkeri kan være vakkert å se på, og kan også være en fin måte å markere store anledninger på. Men vi må spørre oss om de potensielle skadene, frykten og søppelet det utgjør er verdt det? Spesielt når vi vet det finnes vennligere alternativer. Tiden er moden for å tenke nytt.

Lasershow er en lydløs og god erstatning for fyrverkeri, som skal se like bra ut, men som ikke gjør skade. Kommuner i Sverige, som Lidköping og Boden har innført offentlig initiert lasershow som erstatning for fyrverkeri av hensyn til dyr og natur – med stor suksess.

Venstres bystyregruppe ønsker både et gradvis forbud mot privat oppskytning i Tønsberg kommune, og et spektakulært lasershow istedenfor fyrverkeri på aktuelle dager.

Derfor spør jeg deg ordfører:
– Er du enig i at av hensyn til mennesker, dyr og natur burde tradisjonell fyrverkerioppskytning i privat regi på sikt opphøre?

– Er du positiv til et privat forbud – i første omgang for hele Tønsberg sentrum?
– Vil du ta initiativ til at kommunen i samarbeid med andre aktører skal jobbe for felles lasershow istedenfor fyrverkeriaoppskytning på aktuelle dager som 17. mai og nyttårsaften?


Hvis svaret er ja på spørsmålene over:
– Vil du sende et tydelig signal til konferansen i mai om dette?

Forslag til vedtak i bystyret:

Tønsberg kommune vil jobbe for gradvis forbud av privat fyrverkerioppskytning. Kommunen vil ta initiativ til et felles samarbeid om lasershow istedenfor fyrverkerioppskytning på aktuelle merkedager.

Suzy Haugan
Bystyrerepresentant for Venstre
Tønsberg 16. april 2019


Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.