Lærlingefestivalen Vestfold Tønsberg

Lærlingefestival på Støperiet!

Det var kjempegøy å få lov til å besøke Vestfolds første lærlingefestival – Jång. Her var det tegneseriekurs, yogaundervisning, frisører og grafittikunst – og fokus på alt det bra med å ta yrkesfag og være lærling.

Kunnskapsministeren gjestet festivalen, og jeg fikk lov til å representere Venstre under besøket.


Jeg hadde også en kjempefin samtale med Høyres Karoline Aarvold om det å velge den utdannelsen som er riktig for en selv, og hvor vanskelig det kan være. Jeg forsto at det idag finnes et eget fag som heter utdanningsvalg – det hørtes veldig interessant ut.

Om man er usikker selv i hvilken retning man skal gå, er man jo helt avhengig av god veiledning, og vite alle muligheter og hva det innebærer før en tar valget.

Valgets kval

Det får meg til å tenke tilbake til da jeg skulle velge videregående. Hadde ikke jeg hatt en engasjert og god rådgiver på ungdomsskolen som hjalp meg til å tørre å ta det valget jeg egentlig brant mest for – så ville nok livet mitt sett helt annerledes ut idag.

Det her er noen år siden, og jeg sto mellom allmenn videregående, og formgivingsfag. Det var formgivingsfag jeg var mest trukket mot. Men jeg var usikker fordi formgivingsfag var ukjent for meg, jeg måtte reise lenger, og alle vennene mine skulle begynne på allmenn. Og enkelte jeg snakket med var skeptiske til å ta en yrkesfagretning.

Takket være at rådgiveren på Holtan ungdomsskole hjalp meg slik hun gjorde, og tok på alvor det dilemmaet jeg sto i, valgte jeg til slutt det som var riktig for meg – og det var formgivingsfag. Og jeg har aldri angret. Gamle Slottsfjellskolen i Tønsberg var et fantastisk flott sted å være for meg <3

Yrkesfag gir muligheter

Hva man skal gå, og hvor man skal gå er lett å vite for noen, og ikke for andre. Det er så viktig å ha tilgang på god veiledning, om man trenger det.

Jång var en flott markering av viktigheten av å ha lærlinger, og alle mulighetene yrkesfag faktisk kan gi. På bildene ser du meg med Camilla Mobakk fra Tønsberg sentrum, flinke kokker fra Rå som serverte helt rå is og bakt potet, og bilde fra tegneserieworkshopen.

Kommunen må gå foran
Tønsberg kommune må gå foran og være sitt ansvar bevisst. Målet i kommunens handlingsplan er å ha 2 lærlinger pr 1000 innbyggere, og KS sin anbefaling er 1 pr 1000. Tønsberg kommune har de siste årene blitt bedre på å ha lærlingefokus, så vi er på rett vei!

Her kan du lese mer om Venstres satsing på yrkesfag og lærlinger

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.