Mer makt til ungdom

Kommunestyret er folkevalgt. Men gjenspeiler kommunestyret i Tønsberg egentlig folket? Per i dag er det tre faste aktive representanter under 37 år – av 39 medlemmer i kommunestyret.

På lederplass i Tønsbergs Blad et par uker siden kunne vi lese om forsøksordningen med stemmerett for 16- og 17-åringer. Meget interessant, fordi vi ser er at en slik stemmerett har ført til at flere yngre har kommet i posisjon.

Det ble for skummelt, gitt

Tønsberg Venstre ønsket at Tønsberg skulle søke å delta i den nasjonale ordningen for et par år tilbake, men det ble for nytt og skummelt for flertallet i bystyret. Flertallet så ikke poenget med å søke på å delta i en slik ordning. Jeg håper flertallet nå kan se poenget ved resultatene av prøveordningen.

Å senke stemmerettsalderen til 16 år vil både styrke lokaldemokratiet og gi unge en mulighet til å si sin mening. Det er Forskerne fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) sin konklusjon etter to forsøksrunder, og de mener det finnes flere gode grunner til å gi unge stemmerett. Unge stemmer på unge, og i neste runde nominerer flere partier flere unge høyt oppe på valglistene. For å få unge til å bli mer samfunnsengasjerte må de også få stemmerett og reel makt.

Sunt med blanding

Jeg tror det er sunt med variasjon i kjønn, alder, bakgrunn og kompetanse i et kommunestyre. For da er vi en bred gruppe brukere av kommunens tjenester, og kan enda bedre se alle sider av en sak. Kommunestyret gjør beslutninger som i stor grad påvirker unge, og jeg mener vi i dag er i stand til å ta disse beslutninger, vi har en dyktig administrasjon, gode tall, flinke lokalpolitikere, et ungdomsråd i utvikling, og medvirkningsmuligheter.

Men, jeg mener vi hadde vært i enda bedre stand om flere 30-åringer, 20-åringer og folk født i dette årtusen også fikk politisk makt i kommunestyret.

Unge burde få mer reell makt

Optimalt burde flere unge komme inn i etablerte organer som har reel makt – som kommunestyret og utvalg. Men det er også viktig underveis – å se på andre måter å gi unge flere muligheter for å påvirke lokalsamfunnet sitt.

Jeg syntes allerede i prosjektet «ny kommune» i samarbeid med Re, at vi burde se på et «ungdommens kommunestyre» slik flere kommuner i landet har. Ungdommer i Re og Tønsberg kan fått reel innflytelse gjennom det, med egne midler, og jobbe med å utarbeide strategier og tiltak for å forbedre oppvekstmiljøet for ungdomsgenerasjonen. Det kunne vært et brobyggende prosjekt i tillegg til å helt sikkert kunne generere viktige tiltak i den nye kommunen vår.

-Suzy

Blogglisten
Innlegget er også publisert på tb.no/meninger

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.