Mer penger til klimatiltak i kommunen!

Som representant i kommunestyret har jeg en mulighet til å bringe saker opp via «interpellasjoner». Vi i Tønsberg Venstre har benyttet oss av denne muligheten ofte, og  på onsdagens møte spør jeg ordføreren om hvorfor kommunen ikke er mer «på hugget» når det gjelder å søke ulike støtteordninger for lokale klimatiltak.

Her er det jeg spør om på onsdag( svaret får jeg onsdag i møtet)

Interpellasjon til 6. februar 2019
Tønsberg kommune må gripe alle muligheter for raskere å redusere klimagassutslipp!
 

Det finnes flere statlige støtteordninger som kan gi kommunen mer penger til å redusere utslipp, bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet, og øke sykkelmulighetene. Venstres bystyregruppe ønsker at kommunen skal prioritere å søke på disse støtteordningene.

 
Klimasatsordningen deler i 2019 ut 200 millioner til gode kommunale og fylkeskommunale prosjekter som reduserer klimagassene, og man kan få opptil 12 millioner på et tiltak.
I 2017 søkte Tønsberg kommune klimasatsmidler, og fikk penger til påfyllingspumpe for biogass. Den pumpa er vi veldig fornøyde med.

 
I 2018 søkte ikke kommunen klimasatsmidler.
 

Vi burde kjenne vår besøkelsestid og søke midler til gode prosjekter, i det minste for de prosjektene vi uansett skal gjennomføre. Vi må gjerne søke midler til andre prosjekter også, som for eksempel sykkelhotell, eller en utredning av bildelingsordning i sentrum. Kommunen burde være mer på hugget, og gripe de mulighetene som finnes. Venstre ønsker at kommunen må gripe alle muligheter for raskere å redusere klimagassutslipp, og søke klimasatsmidler hvert år.

 
Hvert år kan kommunene også søke tilskudd for økt sykling, en annen tilskuddsordning. For å få støtte må søkerne bidra med 50 prosent. Et viktig mål med ordningen er å øke fokuset og satsing på sykling og gåing. I 2019 ble det delt ut 78,5 millioner kroner til søknader fra 2018.

 
Dette er penger til sykkelparkering, oppmerking, skilting, gang- og sykkelanlegg. Tønsberg søkte ikke på denne ordningen i fjor.
Skilting, oppmerking, sykkelparkering osv – dette er vel ting kommunen allerede gjør, og/eller har i planene? Hvorfor ikke få dekket 50 prosent av slike utgiftene, så kan vi gjøre mer – raskere?

 
FNs klimapanel la i fjor høst frem rapporten som viser at klimagassutslippene må reduseres med 40–50 prosent innen 2030 for å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Alle har et ansvar her, også vi lokalt.
Jeg forventer at kommunen prioriterer å søke om friske midler til tiltak som allerede ligger i planene, og potensielle nye, spesielt når tiltaket er knyttet til klima. Det finnes fantastiske muligheter vi burde gripe. Økonomien i kommunen er også under press, og jeg ser ikke hvordan vi har råd til ikke å søke disse støtteordningene.

 
Jeg spør deg ordfører:
• Hvorfor er ikke kommunen mer «på hugget» når det gjelder å søke tilskuddsordninger for klima- og sykkeltiltak?
• Hvis ordføreren ønsker at kommunen skal prioritere å søke slike støtteordninger, hvordan vil ordføreren sørge for det?
• Skal Tønsberg kommune søke klimasatsmidler i 2019? Fristen er i februar.

 
Suzy Haugan
Tønsberg Venstres bystyregruppe februar 2019

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

2 kommentarer til «Mer penger til klimatiltak i kommunen!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.