Ta humledød på alvor – også i Tønsberg

Idag oppdaget jeg for andre gang på samme uke at en død humle lå på kjøkkengulvet mitt. Jeg lurer på om det er tilfeldig eller ei. Tankene mine går uansett til den seriøst skumle humledøden som foregår lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Humledød er kjent fra USA, Norge og land i Europa. Humledød rapporteres fra mange steder i hele Sør-Norge og i fjor sommer kunne vi også lese i Tønsbergs blad om tilfeller om dette på Nøtterøy.

11751847_10155891336735243_6896232581004079640_n
En av de døde humlene jeg fant

Humlene har en viktig rolle i økosystemet. De er pollinatorer som bestøver mange plantearter, som igjen er helt essensielt for plantenes utbredelse. Humlene har stor effekt på økosystemene generelt – og særlig på matproduksjonen til oss mennesker.

Derfor er det viktig å ta humledød på alvor.

Dette opptar meg så mye at jeg i fjor skrev en interpellasjon (hvor man tar opp sak med ordfører/bystyret) om saken – og utfordret ordfører på å endre kommunens planteanbefalinger, for kommunen ANBEFALER planting av Lind til utbyggere, saksbehandlere, private, forretningsdrivere, osv ved planting av trær.

Og mange mener at Lind, spesielt Parklind er skyld i noe av humledøden.

Men ordføreren mente at Lind var så praktisk i sin bruk at han ikke ønsket endre noe veileder. Han var enig at humledød må bli tatt på alvor, og at muligens kommunen skulle plante ut noe humlevennlige busker/blomster i parkene. I tillegg avventet han et svar fra en person på Ås om saken.

Men

Nå har jeg ventet på svar siden oktober 2014, og jeg har ikke registrert noe nye humlevennlige planter i parker. Korriger meg gjerne om jeg tar feil!

Når er det på tide vi skal ta humledøden på alvor – OGSÅ lokalt? Det hjelper ikke å sitte på gjerdet og tenke at resten av verden ikke har noe med oss å gjøre.

Håper du også engasjerer deg i humle- (og biedød), les interpellasjonen min og svaret i sin helhet, og del gjerne dette blogginnlegget med humlevenner!

Suzy

Blogglistenhits

 

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Skrevet av

Suzy Haugan

Gruppeleder for Venstres bystyregruppe i Tønsberg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.